Schoolschaaksite.nl: alles voor het schaken op de basisscholen | Onze site bevat alle informatie ter bevordering van het schaken op de basisscholen. Wij besteden veel aandacht aan nieuws, achtergronden, schooltoernooien etc. Iedereen mag zelf informatie, artikelen, foto´s of video´s plaatsen op onze site.

Lekker Schaken, Stap 2, Openen/Aanvallen/materiaal winnen

Auteur: Teun Koorevaar   PrintLekker Schaken, Stap 2, Openen/Aanvallen/materiaal winnen, is een uitgave van De Fontein/ Tirion Uitgevers, vierde druk 2011,96 pp, ISBN 978 90 4391 455 0, prijs 9,95. Auteurs Rob Brunia en Cor van Wijgerden

Inhoud
Les 1: Activiteit van stukken
Les 2: Dubbele aanval met de dame
Les 3: De penning
Les 4: Uitschakelen van de verdediger
Les 5: De drie gouden regels van de opening
Les 6: Mat in twee
Les 7: Dubbele aanval met het paard
Les 8: Matzetten met koning en toren
Les 9: Dubbele aanval van andere stukken
Les 10: De aftrekaanval
Les 11: Uitschakelen van de verdediger
Les 12: Verdedigen tegen een dubbele aanval
Antwoorden

De methode Rob Brunia/Cor van Wijgerden leert de jeugd volgens een uitgekiende opbouw goed schaken. De methode is in toegankelijk taalgebruik gesteld, zodat beginnende schakers vanaf een jaar of tien er zelfstandig mee aan de slag kunnen. De vele diagrammen verhelderen de tekst waar dat nodig is. Met opdrachten kan het geleerde direct in praktijk worden gebracht.

In het tweede deel – Stap 2: openen, aanvallen, materiaal winnen – gaat in het op het herkennen en toepassen van vaak voorkomende posities van stukken. De beginnende schaker wordt ingevoerd in het principe van het spel: concentreren op het centrum, het werken met een dubbele aanval, het pennen van stukken, de basisregels bij de opening, aftrekaanvallen en matvoering met de toren.

Kijk ook bij Alles over Stap 2

Commentaren