Schoolschaaksite.nl: alles voor het schaken op de basisscholen | Onze site bevat alle informatie ter bevordering van het schaken op de basisscholen. Wij besteden veel aandacht aan nieuws, achtergronden, schooltoernooien etc. Iedereen mag zelf informatie, artikelen, foto´s of video´s plaatsen op onze site.

Schaken in Museum Boijmans van Beuningen

Auteur: Teun Koorevaar   Print


Voor de tweede keer dit jaar verzorgt de stichting Het SchaaKKasteeL in samenwerking met Museum Boijmans van Beuningen een schaakevenement voor schoolkinderen.
In januari van dit jaar was er een leuke schaakactiviteit in de Kunststudio met een rondleiding in het museum . De dertig basisschoolleerlingen waren erg enthousiast over dit initiatief.

Dit kunststuk van Mauritzio Cattelan (Padua 1960) vonden de kinderen erg cool!

Op woensdagmiddag 9 december kunnen weer 30 basisschoolkinderen meedoen aan een leuk schaakevenement. De kinderen krijgen een rondleiding in het museum van ervaren gidsen. Zo krijgen ze ook de kans het topstuk te zien van Jheronimus Bosch. En ook hoe een van zijn werken voor het oog van de bezoeker wordt gerestaureerd.

Van de site van het museum:

‘Voor het eerst in 450 jaar is de Hooiwagen van Jheronimus Bosch in Nederland te zien. Het is een van de topstukken uit de collectie van Museo Nacional del Prado in Madrid. De Spaanse koning Filips II was een groot Bosch-verzamelaar en kocht in 1570 dit drieluik voor zijn privéverzameling. Het kunstwerk verliet Spanje niet eerder en komt in een uitstekende staat, nadat het enkele jaren geleden werd gerestaureerd, naar Nederland.

Het vijf eeuwen oude schilderij ‘De heilige Christophorus’ van Jheronimus Bosch wordt in Museum Boijmans Van Beuningen voor het oog van de bezoeker gerestaureerd. Ditintrigerende proces is vanaf nu in het kader van de grote najaarstentoonstelling ‘De ontdekking van het dagelijks leven – van Bosch tot Bruegel’ te volgen. De restauratie duurt ongeveer 8 maanden, tot en met januari 2016 in de Kunst Studio.’


In de expositie In Scène Gezet maken de kinderen kennis met een bijzonder schaakspel van de kunstenaar Barry Flanagan uit 1971. Na de rondleiding mogen de kinderen zelf een schaakstuk maken in de fraaie Kunststudio. En als ze daarna nog zin hebben mogen ze nog een partijtje schaken tegen elkaar. Ook krijgen zij in de Kunststudio een drankje aangeboden.

Schaken in de fraaie Kunststudio van het museum

Namens Het SchaaKKasteeL zal kunstenares Wies van der Beek als gastvrouw optreden. Wies is actief met tekenen en schilderen en zij heeft ook verschillende schilderijen gemaakt met het thema Schaken.

PiSchako
pastelkrijt en acrylverf op doek 50 x 70
Wies van der Beek, Hekelingen 2014

Informatie:

Woensdagmiddag, 9 december 2015
Locatie: Museum Boijmans van Beuningen
Aanmelden: mail naam, groep en school naar
Aantal: er is plaats voor 30 basisschoolkinderen
Volgorde: de volgorde van aanmelden is bepalend
Aanmelden: 13.30 – 13.45 uur, aanvang rondleiding 14.00 uur, de rondleiding duurt ca. 45 minuten
Ontwerp schaakstuk: Workshop in de Kunststudio, duur ca. 45 minuten
Vrij schaken: tot ca. half vijf
Ophalen kinderen: tussen half vijf en vijf uur kunnen de kinderen weer worden opgehaald
Kosten: geen

Voor de website van Museum Boijmans van Beuningen KLIK HIER

Voor meer informatie over Het SchaaKKasteeL KLIK HIER
 

Commentaren