Schoolschaaksite.nl: alles voor het schaken op de basisscholen | Onze site bevat alle informatie ter bevordering van het schaken op de basisscholen. Wij besteden veel aandacht aan nieuws, achtergronden, schooltoernooien etc. Iedereen mag zelf informatie, artikelen, foto´s of video´s plaatsen op onze site.

Schaken en postzegels

Auteur: Teun Koorevaar   PrintNa de lancering van onze nieuwe website kregen we een leuke reactie van Henk Hietbrink , oud-rector van het Rijnlands Lyceum. Hij vond het bijzonder dat we ook aandacht willen besteden aan het thema schaken in kunst & cultuur. Hij wil hieraan graag een bijdrage leveren. In deze zomermaanden schrijft hij vijftien artikelen over de geschiedenis van het wereldkampioenschap schaken voor de bovenbouw en hij gebruikt hierbij ter illustratie schaakpostzegels. De publicatie van zijn serie start in september. Wij kijken er naar uit! Hieronder nog enkele gegevens over Henk Hietbrink.

Serie schaakpostzegels (met Donald, Mickey, Minnie en Pluto) uitgegeven in 1998 door Azerbeidjan t.g.v. het wereldkampioenschap snelschaken (rapid).

Henk Hietbrink (Haarlem ,1939) leerde de eerste beginselen van het schaken van zijn vader en las ook het boekje Oom Jan leert zijn neefje schaken van Albert Loon en Max Euwe. Klik hier.

Vanaf zijn 10de deed hij mee aan de kerstschoolschaaktoernooien waar hij zijn eerste prijzen in de wacht sleepte.

In 1955 deed hij met zijn schoolteam mee aan de schoolschaakfinale van het Nederlands Kampioenschap in Hilversum. Daar was Hans Bouwmeester, onder meer bekend van de Prisma schaakboekjes, scheidsrechter. Verschil tussen meester en amateur: in 1977, 22 jaar later had hij Hans Bouwmeester uitgenodigd voor een simultaan op zijn school, en Bouwmeester wist zich zijn naam en het gebeuren in Hilversum binnen drie seconden te herinneren!

In 1960 verhuisde hij naar Winterswijk en werd leraar Nederlands aan een Rijks-HBS en in 1965 verhuisde hij naar Zwolle waar hij conrector werd van de Thorbecke Scholengemeenschap.

Het meest helder voor de geest staat hem een simultaanséance tegen 35 middelbare scholieren, waarvan hij er 1 verloor, 1 remiseerde en 33 won. Maar het duurde wel zeven uur op die beruchte vrijdagmiddag- en avond. Hij was kapot.

In 1972 verhuisde hij naar Sassenheim en werd er rector van het (nieuw) Rijnlands Lyceum. Hij begon met 56 leerlingen, thans zijn er ruim 1400. Hij heeft veel schaakles gegeven, o.a. aan ene Jeffrey van Vliet, van wie hij – hij was toen een brugklassertje – stelselmatig verloor. Een jaar later was Jeffrey ook voor alle senioren van de Sassenheimse Schaak Club te sterk.

Henk Hietbrink is steeds lid gebleven van een schaakvereniging in zijn woonplaats. Nu is hij nog steeds lid van de Sassenheimse Schaakclub, die aangesloten is bij de Leidse Schaakbond. 

Commentaren