Schoolschaaksite.nl: alles voor het schaken op de basisscholen | Onze site bevat alle informatie ter bevordering van het schaken op de basisscholen. Wij besteden veel aandacht aan nieuws, achtergronden, schooltoernooien etc. Iedereen mag zelf informatie, artikelen, foto´s of video´s plaatsen op onze site.

Raindropchess

Auteur: Jozias Hillenkamp   Print


Raindropchess is een laagdrempelige en leuke schaakvariant, voor iedereen heel goed speelbaar. Het is een schaakspel
met de eigenschappen van een gezelschapsspel. Al spelend ga je verkennen en ontdekken hoe de schaakstukken samenwerken. Daarmee is het zeer goed inzetbaar als opstap om het gewone schaken te leren.

Raindropchess heeft hetzelfde doel als bij het gewone schaken: de koning van de tegenstander schaakmat zetten.
Het begint echter met een leeg schaakbord. De schaakstukken komen een voor een op het bord door het draaien van Raindropchess kaarten. Daarmee speelt de factor toeval een belangrijke rol in deze varaint. Zodra van een van de spelers de koning in het spel komt kan het spel echt beginnen. Is het je eigen koning die als eerste in het spel is gekomen dan verweer je je tegen de aanvallen van de tegenstander en probeer je zoveel mogelijk stukken van de tegenstander te slaan. De tegenstander zal proberen bij het plaatsen van de stukken de koning steeds aan te vallen. Tot deze klem staat en niet meer weg kan. Met 2 koningen in het spel wordt de dynamiek nog groter en kunnen beide spelers hun kansen pakken het spel proberen te winnen. Nieuwsgierig geworden naar dit spannende schaakspel? Bezoek de website.

Mede door het zelflerend vermogen van het spel, kunnen leerlingen op hun eigen niveau, vanuit hun persoonlijke en vertrouwde leerstrategie aan de slag. Het geeft elke leerling succeservaring. Bovendien kunnen alle leerlingen er samen veel plezier aan beleven, alle leerniveau’s gecombineerd.

Vele onderwijsgevenden die het spel in hun school hebben, benadrukken vooral de sterke interactieve en verbindende (sociale)functie. Daarnaast valt hen op dat het in de basis zelfvoorzienende spel kan opleiden tot het beheersen van vele schaakvaardigheden.
Andere eigenschappen die vaak genoemd worden als passend bij het op effectieve wijze ontwikkelen: Succesbeleving ; Ruimte voor eigen creativiteit; Ontdekken; Vanaf elk (leer)niveau te spelen; Perspectief op winst (iedereen kan van iedereen winnen); Overwinnen van weerstanden (moeite met denkspellen).
Wat bovendien erg gewaardeerd wordt: Met Raindropchess kun je ook het gewone schaken spelen. Praktisch en gewenst, want een aantal kinderen zal op enig moment ook belangstelling krijgen voor het gewone schaken.

Commentaren