Schoolschaaksite.nl: alles voor het schaken op de basisscholen | Onze site bevat alle informatie ter bevordering van het schaken op de basisscholen. Wij besteden veel aandacht aan nieuws, achtergronden, schooltoernooien etc. Iedereen mag zelf informatie, artikelen, foto´s of video´s plaatsen op onze site.

Op de euro en Schaakmat

Auteur: Koen Jansonius en Jurvensly Boerema   Print


Voor de reeds gepubliceerde Schaakgedichten voor onze nieuwe Koning klik hier.
Voor de reeds gepubliceerde Schaakgedichten voor onze nieuwe Koning door de grote mensen klik hier.Sociaal welbevinden / de sfeer op school
De Nassauschool wil een sfeer van veiligheid en geborgenheid creëren. In deze sfeer wil de school het zelfvertrouwen en zelfstandigheid van de kinderen tot ontwikkeling laten komen. Het pedagogisch klimaat van de school is zodanig dat de kinderen zich veilig voelen en de kans krijgen eigen opvattingen en gedragswijzen te ontplooien. Ze besteden dan ook veel aandacht aan de inrichting van lokalen en andere ruimten waar leerlingen werken.

Positief zelfbeeld en zelfvertrouwen
De Nassauschool wil bewust bijdragen aan een positief zelfbeeld en het vergroten van het zelfvertrouwen van elk kind. Ze gaan uit van een hoge individuele verwachting op het gebied van de cognitieve, sociale en creatieve vaardigheden. Het competentiegevoel bij kinderen, en ook bij volwassenen, is maatgevend voor de motivatie. Kinderen moeten het gevoel hebben of krijgen dat ze wat kunnen, dat ze gewaardeerd worden, ze moeten complimenten krijgen. Kinderen krijgen een beloning voor goed werk of gedrag. Een stickertje in het schrift of schrijven met een mooie kleurpen kan zo’n beloning zijn.


Schaken
Eelke de Boer (geb. 2003) is een van de leerlingen van de Nassauschool. Na een spannende barrage tegen Tycho Bruggink wist Eelke in Waalwijk eind maart de titel van Nederlands Kampioen te veroveren in zijn leeftijdscategorie. Eelke en Tycho mogen nu beiden meedoen aan het Europees Kampioenschap!

Arjen Boswijk , leerkracht op de Nassauschool in Groningen, heeft kinderen enthousiast gemaakt om een Schaakgedicht voor onze Koning te maken.


Koen Jansonius , leerling groep 5BOp de euro

Nu staat Beatrix
nog op de euro maar
straks Willem Alexander

Op de euro
zodat ze weten
dat hij de koning is

Met een euro
koop ik snoep
of een bal

Ik voetbal ermee
met Quinten

Jurvensly Boerema , leerling groep 5BSchaakmat

De koning gaat regeren
op zijn troon
dan is hij de baas
van het land

Hij regeert
met Maxima
zodat hij niet alles
alleen doet

Soms schaakt hij
met Maxima
hij zet de koning
zij zet de koningin

Hij is schaakmat 

Commentaren