Schoolschaaksite.nl: alles voor het schaken op de basisscholen | Onze site bevat alle informatie ter bevordering van het schaken op de basisscholen. Wij besteden veel aandacht aan nieuws, achtergronden, schooltoernooien etc. Iedereen mag zelf informatie, artikelen, foto´s of video´s plaatsen op onze site.

Leren schaken

Auteur: Hanneke de Frel   Print


Hoe leer je schaken?

Schaken is een spel. Net als Monopoly, boerenbridgen, Risk, dammen, huisje boompje beestje, Maciavelli, Kolonisten van Catan of ganzenbord. Leuke gezelschapsspellen die je vaak in familieverband speelt. Soms zie je ook vrienden samen komen om een spel te spelen.
Schaken wordt tegenwoordig vaak geleerd via bepaalde methodes. Een stappenplan om te leren welke stukken er zijn, hoeveel ze waard zijn, hoe ze mogen bewegen en hoe ze mogen slaan.
Later leer je te spelen tegen de andere kleur. Hoe maak je een plannetje om de andere koning schaakmat te zetten, hoe kun je remise spelen etc.

Zelf ben ik de jongste van een gezin met 6 kinderen. Mijn oudste broer was 13 jaar ouder dan ik. Ik heb het schaakspel geleerd van twee broers en mijn vader. Zij konden het goed. En hoe leer je dan zo'n spel? Gewoon door eerst veel (af te) kijken, te observeren en zo alvast een heleboel mee te nemen in je hoofd. Vervolgens ga je met die broers spelen. We delen nog weleens het kat en muis spelletje op het dambord, met 5 witte pionnen en 1 zwarte pion aan de andere kant, die moest proberen om erdoorheen te komen. Zo leerde vooruit kijken, een plannetje te maken en te kijken wat de tegenstander zou kunnen doen. Weer later - ik speelde veel met mijn oudste broer, die het maar al te leuk vond om met zijn kleine zusje te spelen - speelde ik het echte spel, maar leverde mijn broer twee torens en een dame in, zo werd het spel gelijkwaardiger. Heerlijk. Langzaamaan werden de spellen steeds gelijkwaardiger, maar winnen was wel moeilijk. och heb ik veel geleerd, gewoon door goed te kijken wat mijn broers deden op het schaakbord, zoals bijvoorbeeld het ontwikkelen van de schaakstukken, rokeren, een stuk opofferen, etc.

Ik heb nooit een methode gehad die mij stap voor stap heeft leren schaken. Ik kan wel schaken. Spelenderwijs leren, omdat ik het leuk vond, het spel, het samenspelen en uiteindelijk misschien het winnen. Al heb ik vooral leren verliezen, en dat is ook heel belangrijk bij het spelen van spellen.

Commentaren

1. vogellen30
10-11-2014 16:06


Totaal : 1, op pagina: 1