Schoolschaaksite.nl: alles voor het schaken op de basisscholen | Onze site bevat alle informatie ter bevordering van het schaken op de basisscholen. Wij besteden veel aandacht aan nieuws, achtergronden, schooltoernooien etc. Iedereen mag zelf informatie, artikelen, foto´s of video´s plaatsen op onze site.

Kristallen schaakstukken

Auteur: Leo Hovestadt   Print


Arabische schaakstukken zijn abstracte vormen waarin je het schaakstuk niet meer kunt herkennen. In Europese schaakstukken kon je vroeger nog goed een leger herkennen. De pionnen waren soldaten en de paarden ridders.


Veel van de eerste schaakstukken in Europa kwamen uit Arabië en waren van bergkristal gemaakt. De volgende schaakstukken zijn 1200 jaar oud en gevonden in Irak. De meeste oude kristallen schaakstukken lijken op elkaar en dat is waarschijnlijk een aanwijzing dat ze allemaal uit Irak komen. 1200 jaar heerste toen in Irak de kalief van 1001 nacht in Bagdad en bestreek zijn rijk het gebied van India tot Tunesië. Als de kristallen schaakstukken die in Europa gevonden worden toen Europa zijn binnen¬gekomen, is het schaken in Europa 200 jaar ouder dan gedacht. Dat is de tijd van Karel de Grote.
Kristallen schaakstukken waren heel duur en alleen koningen en rijke edelen bezaten deze stukken. Volgens een legende was een kristallen schaakspel van Karel de Grote. Of het volgende schaakspel echt van hem geweest is weten we niet, maar het is nog steeds te zien in Osnabrück in Duitsland. We zien zowel schaakstukken met en zonder motief en ook van verschillende kleur kristal. Er is het vermoeden dat dit voor het on¬derscheid van de witte en zwarte stukken is gebruikt. Op a5 staat een koning, het stuk stelt abstract een stoel voor op een olifant. Op e8 staat een loper, de twee bultjes zijn de slagtanden van de olifant. Op a8 staat een toren, en die stelt een strijdwagen voor met 2 paarden.


Heel vaak als mensen stierven schonken ze de kristallen schaakstukken aan de kerk, zodat ze een grotere kans hadden om in de hemel te komen. Vaak werden die stukken dan verwerkt in kunstwerken, zodat ze niet meer als schaakstuk herkenbaar zijn. Soms zijn de stukken heel gelaten, zoals de schaakstukken die op een praalgraf staan in Spanje.
De kristallen stukken waren een donatie uit 1033 en het graf bevat de botten van een sint.

Zelfs vandaag de dag zijn kristallen schaakstukken nog steeds heel gewild en heel erg duur. Laatst stond er nog een Baccarat Kristallen Schaakspel te koop voor een kwart miljoen Euro.

 

Commentaren