Schoolschaaksite.nl: alles voor het schaken op de basisscholen | Onze site bevat alle informatie ter bevordering van het schaken op de basisscholen. Wij besteden veel aandacht aan nieuws, achtergronden, schooltoernooien etc. Iedereen mag zelf informatie, artikelen, foto´s of video´s plaatsen op onze site.

Kinderen krijgen schaakles op school om levensstandaard te kunnen verhogen

Auteur: Teun Koorevaar   PrintVandaag , 20 maart, werd gemeld dat duizenden basisschoolkinderen in Engelse achterstandswijken schaakles krijgen omdat het spel de concentratie en rekenvaardigheid kan verbeteren.

Graeme Paton

Voor ongeveer 6.000 Engelse basisschoolkinderen zijn er aanvullende onderwijsprogramma’s ontworpen die deze kinderen uit arme wijken op een hoger niveau moeten brengen. De kosten van deze programma’s, ca. £700.000 of €820.000, worden door de belastingbetaler gefinancierd.
De doelgroepen zijn de 10-jarigen in 100 scholen en bij hen zal worden getest welke invloed schaken en leren schaken heeft op het aanleren van vaardigheden voor diverse academische disciplines.
Deskundigen zijn van mening dat het schaakspel – dat al onderdeel is van het schoolcurriculum in sommige andere landen – het concentratievermogen van kinderen aanzienlijk kan verbeteren een ook de vaardigheden om problemen op te lossen. Het denkproces van kinderen kan beter worden ontwikkeld. Er wordt ook beweerd dat de rekenvaardigheid op een aanzienlijk hoger niveau kan worden gebracht.
Maar cijfers geven aan dat minder dan één op de tien leerlingen op openbare scholen toegang krijgt tot schaken en schaakles en daardoor in het nadeel is t.o.v. kinderen die privaat onderwijs krijgen.

Banner van Chess in School & Communities, Londen

Commentaren