Schoolschaaksite.nl: alles voor het schaken op de basisscholen | Onze site bevat alle informatie ter bevordering van het schaken op de basisscholen. Wij besteden veel aandacht aan nieuws, achtergronden, schooltoernooien etc. Iedereen mag zelf informatie, artikelen, foto´s of video´s plaatsen op onze site.

Kies de Amsterdammer van het Jaar 2012

Auteur: Teun Koorevaar   Print


Dagblad Het Parool organiseert jaarlijks de verkiezing van de Amsterdammer van het Jaar. Schaak Mustapha , de schaakkoning van de Indische buurt en Transvaalbuurt in Amsterdam-Oost, is dit jaar één van de kandidaten en voor ons de kandidaat om op te stemmen. Doe allemaal mee en stem op onze Schaak Mustapha! Klik hier.

Op zondag 13 januari wordt tijdens een groot festival in de Stadsschouwburg dé Amsterdammer van het Jaar bekendgemaakt en stemmen kan tot 13 januari 12.00 uur.

Het zou mooi zijn als ook de KNSB, de SGA en zijn schaakverenigingen en het Max Euwe Centrum de verkiezing van Mustapha krachtig steunen. Maar natuurlijk is iedereen welkom om dit te doen. Schoolschaak moet topprioriteit krijgen in ons land.


Mustapha Eljarmouni (Al Hoceima, 1961) had het schaakspel leren kennen in Marokko, dankzij een project van Unesco. Zij bood een project aan dat speciaal voor kinderen was bestemd. Eerst werden brood, melk en boter uitgedeeld aan de kinderen en daarna werden enkele activiteiten aangeboden. Eén van deze activiteiten was schaken; sindsdien heeft Mustapha altijd graag geschaakt.

De aanleiding voor het organiseren van schaaklessen voor kinderen in de buurt was zijn zoon Youssef. Het ging niet goed met hem op school: hij had geen vrienden. Met de schaaklessen wilde hij het sociale isolement van zijn zoon doorbreken. Niet alleen Youssef maar ook de andere kinderen uit de buurt waren snel enthousiast over het spel. Het liep dan ook al vlug uit de hand. Kinderen vinden het gewoon leuk om te doen. Veel allochtone ouders kennen het spel niet; in Marokko bijvoorbeeld is schaken alleen voor de hoger opgeleiden, in privé-clubs. De Schaakschool Indische Buurt maakt het spel toegankelijk voor iedereen. Ze geven nu schaakles op negen scholen in Amsterdam Oost. Daarnaast wordt er nog apart lesgegeven aan een groep jonge talentjes in het Jav’art Huis en Meevaart in de Indische buurt.


De schaaklessen zijn gratis voor de meeste kinderen. Alleen de kinderen van de talentgroep betalen een kleine bijdrage. Dankzij subsidies blijft de schaakschool bestaan. De schaakschool draait verder vrijwel volledig op vrijwilligers. Ook Mustapha werkt op vrijwillige basis. Ondanks het grote aanbod aan andere activiteiten zoals zwemmen, computeren, knutselen en voetbal, is de schaakschool enorm in trek.

Florian Jacobs, leraar, schrijver, schaaktrainer DCA. Sietske Greeuw, docent Wiskunde en schaaktrainer. Deborah Ng, schaaktrainer. Van Florian hebben we al een artikel geplaatst dat eerder gepubliceerd werd in De Schaakkaravaan.

Dat de schaakschool een aantoonbare positieve bijdrage levert aan de wijk, blijkt uit gesprekken met enkele ouders. De kinderen spelen met veel plezier met elkaar, ongeacht hun verschillende achtergronden. Bovendien neemt hun concentratievermogen enorm toe: je ziet dat ze rustiger worden. Voor mijzelf is de grootste overwinning de ontwikkeling van mijn zoon. Hij heeft zelfs meegedaan aan het Nederlands Kampioenschap schaken. Ook is hij het eerste en enige allochtone lid van het Verenigd Amsterdams Schaakgenootschap. Maar het belangrijkst is toch wel zijn enorme ontwikkeling op school: hij is goed in rekenen, hij heeft veel vrienden en hij zondert zich niet meer af.
Omdat zijn huis te klein was geworden, is hij gaan zoeken naar een andere locatie, die heeft hij gevonden in het productiehuis Meevaart. Ze bereiken nu meer dan 200 kinderen, een aantal dat steeds meer groeit door het organiseren van schaaktoernooien in hetzelfde productiehuis. Aan deze maandelijkse schaaktoernooien doen ondertussen kinderen uit heel Amsterdam mee.


Vlak voor kerst publiceerde de journalist Hans van der Beek een portret van Mustapha in Het Parool met als kop: Liever schaken dan schoppen. Hieruit enkele citaten:

Eljarmouni: 'Als iedereen zou schaken, zou er minder ellende in de wereld zijn.' Want schaken scherpt de geest: je leert presteren onder tijdsdruk, creatief zijn in het bedenken van plannen, je krijgt discipline en het bevordert ook nog eens de schoolprestaties. En nog mooier: het stimuleert vriendschap en geeft voldoening en plezier. Een gevecht, zonder hulpmiddelen, eerlijk en open. Een jongen kan verliezen van een meisje. Maar net zo goed winnen van een jongen die veel ouder is. Eljarmouni: 'Leeftijd maakt niet uit, afkomst maakt niet uit, meisjes kunnen het even goed als jongens. En kinderen houden van winnen. Winnen met schaken is zoiets fijns. Je voelt niet: ik ben snel, of: ik ben sterk. Je denkt: kijk, ik ben slim. Als je dat ziet bij een kind ... prachtig.'

Eljarmouni is arbeidsongeschikt, maar hij en zijn vrijwilligers geven van maandag tot en met vrijdag les op scholen en zijn talentenklasje speelt mee op toernooien. Stadsdeel Oost beloonde hem in 2009 al met een prijs voor het beste buurtinitiatief van het jaar. Eens per twee jaar trekt hij met een levend schaakspel door de buurt. Komend jaar in juni lopen kinderen weer verkleed als pionnen door de straten, tijdens het Samen Indische Buurt Festival, Eljarmouni: 'Thuis schaken de kinderen niet, dat hoort niet bij de cultuur. Maar het is echt één van de leukste spellen. Je wordt er trots van. Als het slecht weer is, moeten kinderen een pauze nemen van die computer en die bullshit. Ze moeten denken: we gaan naar Mustapha, een potje schaken.'


Geraadpleegde bronnen zijn o.m.:

De website van de Stichting Schaakschool Indische buurt : Checkmemove

Het Parool van 24 december 2012 

Commentaren