Schoolschaaksite.nl: alles voor het schaken op de basisscholen | Onze site bevat alle informatie ter bevordering van het schaken op de basisscholen. Wij besteden veel aandacht aan nieuws, achtergronden, schooltoernooien etc. Iedereen mag zelf informatie, artikelen, foto´s of video´s plaatsen op onze site.

Iedereen kan schaken

Auteur: Teun Koorevaar   Print


Na de publicatie van de film Lang leve de koningin is het nu tijd voor de TV-serie Iedereen kan schaken. Beide zijn gepubliceerd op YouTube.

Illustratie uit de handleiding

Iedereen kan schaken was een populaire TV-serie van Teleac/NOT uit 1997 waarmee kinderen spelender wijze schaken konden leren. De hoofdpersonen in de serie waren Iris (Tatum Dagelet), Tim ( Tygo Gernandt) en Graaf Schacula (Hans Böhm). Regie: Job Pannekoek.

Bij de serie had Cor van Wijgerden een handleiding gemaakt voor de leerkrachten met oefenvellen. Op ieder oefenvel twaalf opgaven. De illustraties zijn van Peter van Deursen.

Veel kinderen van de basisscholen (groepen 5 t/m 8) hebben op deze manier kennis gemaakt met het schaken. Ook nu nog zijn er basisscholen waar schaakles wordt gegeven met Iedereen kan schaken. De meeste scholen zijn overgestapt op de Stappenmethode die op onze site uitgebreid is beschreven onder de gelijknamige rubriek.

Iedereen kan schaken 1
Iedereen kan schaken 2
Iedereen kan schaken 3
Iedereen kan schaken 4
Iedereen kan schaken 5
Iedereen kan schaken 6
Iedereen kan schaken 7
Iedereen kan schaken 8
Iedereen kan schaken 9
Iedereen kan schaken 10
Iedereen kan schaken 11
Iedereen kan schaken 12
Iedereen kan schaken 13
Iedereen kan schaken 14
 

Commentaren