Schoolschaaksite.nl: alles voor het schaken op de basisscholen | Onze site bevat alle informatie ter bevordering van het schaken op de basisscholen. Wij besteden veel aandacht aan nieuws, achtergronden, schooltoernooien etc. Iedereen mag zelf informatie, artikelen, foto´s of video´s plaatsen op onze site.

Het Schaakspel, een uniek initiatief!

Auteur: Teun Koorevaar   Print


In september 2012 stelden wij Ine en Mathieu Kloproggge aan jullie voor.
Ine en Mathieu hadden twee boeken geschreven. In 2007 kwam hun Engelse boek uit onder de titel Chessmen, Art & History en in 2010 hun boek Het Schaakspel in Nederland. Over de presentatie van dit laatste boek is een uitgebreid artikel gepubliceerd, klik hier.

Zij droegen onze basisschoolkinderen een warm hart toe en waren, na overleg, direct bereid een serie artikelen te schrijven exclusief voor Schoolschaaksite.nl

Eind december 2014 verscheen de laatste aflevering in deze serie. Zij hadden toen besloten ook van deze serie een boekje uit te geven. Daarnaast wilden ze ervaring op doen met het uitgeven van dit boekje als E-book.
Zij hebben dit boekje opgedragen aan hun vier kleinkinderen.


Voorwoord van Ine en Mathieu Kloprogge

Dit boek bevat de publicaties van Het Schaakspel, de geschiedenis en kunst zoals deze eerder zijn verschenen voor de schoolschaaksite.nl. Op initiatief van Teun Koorevaar hebben wij meegewerkt aan het idee aandacht te besteden aan de geschiedenis en kunst van het schaakspel.
Complete bibliotheken zijn volgeschreven over schaakstrategieën, over openingen, het midden- en het eindspel.
In al die honderden Jaren is weinig aandacht besteed aan de geschiedenis van het spel en de kunstzinnigheid van de schaakfiguren. In de loop der eeuwen hebben duizenden kunstenaars en ambachtslieden in hun schaakstukken uitdrukking gegeven aan sociale en maatschappelijke ontwikkelingen.
Sinds de komst van het Staunton spel zijn heel veel bijzondere schaakspellen verdwenen en in de vergetelheid geraakt. In dit boek besteden we aandacht aan de lange geschiedenis van het schaakspel en presenteren we een aantal bijzondere schaakspellen die geschiedenis hebben gemaakt. Dat het schaakspel ook in onze tijd nog een bron van inspiratie is voor kunstenaars, tonen we aan in het laatste hoofdstuk.
Het lijkt ons goed dat de jonge schaker ook kennis neemt van de cultuurhistorische achtergronden van het schaakspel.
Wij wensen de jonge lezer(es) veel lees- en kijkplezier.


Bijzonder leuk voor de promotie van het schaakspel op onze basisscholen en uitstekend te gebruiken tijdens schaaklessen of lessen geschiedenis. Ook bevat het interessant materiaal voor een opstel of werkstuk voor kinderen uit de bovenbouw.’

Het boekje is te bestellen door te mailen naar: www.chessmen.eu, kosten €13,00 (excl. 3,60 verzendkosten.
Het e-boek kun je hier bestellen. Kosten €6,30. 

Commentaren