Schoolschaaksite.nl: alles voor het schaken op de basisscholen | Onze site bevat alle informatie ter bevordering van het schaken op de basisscholen. Wij besteden veel aandacht aan nieuws, achtergronden, schooltoernooien etc. Iedereen mag zelf informatie, artikelen, foto´s of video´s plaatsen op onze site.

Gaan we matten met Lucas Schaak?

Auteur: Teun Koorevaar   Print


Deze week staat er een groot artikel in het blad Computeridee( Nr 24, 5-19 november 2013) over het gratis nieuwe schaakprogramma Lucas Chess. Het artikel is geschreven door Ab de Smits.


Wie zich verveelt tijdens de lange winteravonden kan altijd nog tegen de computer gaan schaken. Lucas Chess is behalve een veelzijdige opponent ook een goede leermeester.

Schaken is een eeuwenoude hobby waar vele mensen genoeglijke (en soms ook minder genoeglijke) uurtjes mee zoet zijn. Wie niet bij een club wil of geen schaakvrienden heeft, vindt in de computer al jaren een geduldige en op eigen kracht in te stellen tegenstander. Een programma kopen hoeft al lang niet meer. Er is heel wat gratis software en Lucas Chess is een van de jongste telgen uit de familie.


Lucas Chess is geen programma dat de basisbeginselen van het schaken bijbrengt. Wie nog uitleg wenst over het boeiende schaakspel kan terecht op een site cursus schakers voor beginners. Ken je eenmaal de regels en de notatie dan kan je aan de slag met Lucas Chess. Lucas Chess biedt niet alleen een selectie van tegenstanders van allerlei sterkte maar wijst je ook op fouten en laat je duizenden oefeningen doen om je spel te verbeteren.
Lucas Chess kan je hier downloaden. Het is een portable programma. Als je wilt kun je zelf een snelkoppeling op je bureaublad maken. Lucas Chess vraagt ook om de taal die je wilt gebruiken. Engels is vaak de beste keus.

Lucas Chess heeft wel twintig schaakbreinen waaruit je kan kiezen. Het schaakbrein Stockfish is een van de sterkste schaakbreinen. Op de Stockfishsite is steeds de nieuwste en sterkste versie te vinden. Maar er zijn ook opties voor kinderen. Monkey maakt bijvoorbeeld makkelijk fouten en dat is erg leuk voor kinderen.
Je kan ook gebruik maken van een lijst met openingen en Lucas Chess kan ook als coach worden gebruikt door te laten wijzen op blunders of betere zetten.

Veel instellingen zijn zelf aan te passen en je kan ook je eigen partijen opslaan.

Lucas Chess heeft veel oefenmateriaal dat onder Training te vinden is. Er zijn wel 50.000 opgaven die gemaakt kunnen worden (mat zetten, eindspel, tactiek etc.)

Er is ook een optie schaak als een grootmeester en hiermee kan je partijen van je favoriete grootmeester naspelen. Standaard worden er maar drie grootmeesters meegeleverd maar via import kan je er een heleboel toevoegen, ook Nederlandse grootmeesters.

In combinatie met het digitale schoolbord in de klas zijn er vast wel leuke toepassingen te vinden voor de kinderen.

Commentaren