Schoolschaaksite.nl: alles voor het schaken op de basisscholen | Onze site bevat alle informatie ter bevordering van het schaken op de basisscholen. Wij besteden veel aandacht aan nieuws, achtergronden, schooltoernooien etc. Iedereen mag zelf informatie, artikelen, foto´s of video´s plaatsen op onze site.

De verdwaalde pion

Auteur: Teun Koorevaar   Print
Jojanneke wilde een partijtje gaan schaken met haar vriendin. Toen ze de stukken uit haar doosje haalde bleken er negen witte pionnen te zijn in plaats van acht. Die ene pion moest uit het doosje van haar broer Stan zijn. De pionnen van Stan leken erg op de pionnen van Jojanneke maar er was toch één verschil. De pionnen van Stan waren iets zwaarder. Welke pion was nu uit het doosje van Stan?

Opgave 1
Kun je met een balansweegschaal, die hierboven te zien is, door twee keer wegen de pion van Stan aanwijzen?

Opgave 2
Stel dat je nu twaalf pionnen hebt waarvan er één zwaarder is dan de andere elf. Kun je met een balansweegschaal door drie keer wegen de pion aanwijzen die zwaarder is dan de andere elf pionnen?

Opgave 3
Nu maken we het moeilijker. We hebben weer twaalf pionnen. Maar nu is er één pion die lichter of zwaarder is dan de andere elf pionnen. We weten dus niet of die pion lichter of zwaarder is! Kun je nu door drie keer wegen deze pion aanwijzen? Kun je ook zeggen of deze pion lichter of zwaarder is ? Veel puzzelplezier!

Commentaren