Schoolschaaksite.nl: alles voor het schaken op de basisscholen | Onze site bevat alle informatie ter bevordering van het schaken op de basisscholen. Wij besteden veel aandacht aan nieuws, achtergronden, schooltoernooien etc. Iedereen mag zelf informatie, artikelen, foto´s of video´s plaatsen op onze site.

De Stelberg Nationaal Schoolschaakkampioen BO 2015!

Auteur: Teun Koorevaar   Print


Afgelopen zaterdag, 13 juni, is het team van De Stelberg uit Rotterdam in Amsterdam Nationaal Schoolschaakkampioen geworden. Starring Lucas Nguyen, Tommy Tran, Hein Schouwenaars en Kimmily Tran, zusje van Tommy.
De strijd om het Nederlands Kampioenschap was verdeeld over twee zaterdagen. Op 6 juni werd het eerste deel gespeeld in het Amsterdamse Cygnus Gymnasium. Er deden 38 teams mee. Deze teams hadden zich gekwalificeerd in spannende regionale voorronden. Na deze eerste speeldag was de stand aan kop:


De Pinksterbloem uit Amsterdam , de kampioen van vorig jaar, was het te kloppen team. Met vijf overwinningen en een gelijkspel wisten ze op de eerste dag hun naaste concurrenten voor te blijven. De Stelberg (vorig jaar als derde geëindigd) verloor in de vierde ronde van ‘t Karregat. Opvallend was dat de sterke Lucas Nguyen niet verder kwam dan een 50% score in de eerste zes partijen. (Lucas had een druk programma, hij deed ook mee aan een sterk bezet toernooi voor volwassenen, de Rotterdam Open. Op vrijdagavond, 5 juni, had hij een zware partij en zijn tegenstander accepteerde geen remise aanbod. Laat op de avond wist Lucas zijn partij toch in winst om te zetten. Even slapen en dan snel naar Amsterdam.) Zijn teamgenoten deden het erg goed . Kimmily, het nichtje van Lucas, won zelfs al haar partijen , een 100% score! Behalve Kimmily waren er nog vijf deelnemers die alle zes partijen wonnen.De tweede speeldag werd ook in Amsterdam gehouden maar nu op het Sportpark Ookmeer. (Naast de 38 teams waren er ook nog ca. 240 deelnemers voor de toernooien voor groep 3, 4 en 5 van de basisschool. Verheugend was dat het aantal deelnemende kinderen aan deze toernooien 25% hoger lag dan vorig jaar.)
Na een spannende strijd werd de einduitslag als volgt:


De Stelberg won in alle vijf de ronden met uitstekende resultaten van de vier teamleden. Lucas 4 uit 5, Tommy 5 uit 5, Hein 2,5 uit 5 en Kimmily 4 uit 5. De Pinksterbloem had het moeilijk en zakte naar de vierde plaats. De sterke Khoi Pham had zijn dag niet en kwam niet verder dan een score van 2,5 uit 5. Het hele Pinksterbloemteam was iets minder dan op de eerste speeldag. De Amsterdammers vonden dat De Stelberg terecht kampioen was geworden met een prachtige score van 19 matchpunten en 33 bordpunten van de te halen 44 bordpunten!
Opmerkelijk was ook dat de nummers 2 en 3, de Groningse Schoolvereniging en ’t Karregat, geen enkele teamnederlaag leden. Ook een prima prestatie!


De hoogste score werd niet behaald door een lid van bovengenoemde teams. Het werd Daniel Koutchokov van De Ontdekking uit Almere. Hij behaalde maar liefst 11 uit 11! En niemand deed hem dit na. Alexander Rutten uit Noord-Brabant kwam met 10,5 uit 11 het dichtst bij.
Tommy Tran en zijn zusje Kimmily kregen eveneens een topscorersprijs. De ranglijst met de topscorers zag er als volgt uit. Wat een geweldige prestaties!


De Rotterdammers zijn blij en trots dat er weer eens een school uit Rotterdam Nederlands Kampioen is geworden. De laatste keer was in 2007 toen de school de Tangram kampioen werd met de Van Overdammertjes en de Van der Poeltjes.
De teamleden van De Stelberg zijn ook lid van de schoolschaakvereniging De Klim-Op van Meester Jan Sijbesma. En dit geldt ook voor de meeste teamleden van de andere twee Rotterdamse teams die hebben meegedaan, Passe-Partout en De Piramide. Meester Jan geeft ook schaakles op De Stelberg.
En hiermee heeft meester Jan voor de vijfde keer een van zijn scholen naar een Nederlands Schoolschaakkampioenschap geleid. De vorige keren waren in 1981, 1982, 1990 en 1992.
Met de overwinning heeft De Stelberg een extra plaats verdiend voor de RSB voor volgend jaar. Dit geldt ook voor een aantal andere scholen uit de top.

Meester Jan met zijn denkhoofden : Hein, Kimmily, Tommy en Lucas. Tommy gaat naar het voortgezet onderwijs en de anderen doen volgend jaar weer mee.

Nog een bijzonderheid is dat Lucas, Tommy en Kimmily uit de Pathena familie komen en ook familie van elkaar zijn. De Stichting Pathena , waarvan hun vaders initiatiefnemer en bestuurslid zijn, wil jeugdige talenten de kans geven zich tot (groot)meester te ontwikkelen en Pathena is inmiddels ook landelijk bekend van de live borden. Zo waren de op de tweede dag gespeelde partijen op de eerste acht borden van het schoolkampioenschap te volgen op internet en deze partijen kunnen ook nog eens rustig worden nagespeeld.


Als de kinderen goed worden begeleid en opgeleid dan komen er weer sterke jeugdtalenten aan die kunnen gaan meedingen naar de titel van Nederlands Jeugdkampioen. Een mooi vooruitzicht.
Een belangrijke vraag blijft op welke wijze meisjes gestimuleerd kunnen worden aan het (NK) Schoolschaak mee te doen.

De foto’s hierboven zijn van Tu Tran en voor meer foto’s klik op :

- Eerste dag
- Tweede dag

Voor meer informatie, eindstanden en foto’s ga naar de site van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond.

 

Commentaren