Schoolschaaksite.nl: alles voor het schaken op de basisscholen | Onze site bevat alle informatie ter bevordering van het schaken op de basisscholen. Wij besteden veel aandacht aan nieuws, achtergronden, schooltoernooien etc. Iedereen mag zelf informatie, artikelen, foto´s of video´s plaatsen op onze site.

De Moderne

Auteur: Mathieu en Ine Kloprogge   Print


Voor het overzicht van alle artikelen klik hier

DE MODERNE

In de laatste tientallen jaren zijn er heel veel bijzondere schaakspellen bij gekomen .We noemen: de schaakspellen met Asterix & Obelix, Suske en Wiske, het Laaf schaakspel, Dragon ball en natuurlijk niet te vergeten Harry Potter.
We gaan die spellen niet bespreken want jullie weten waarschijnlijk van die spellen meer dan wij.

Belangrijk is dat het schaakspel nog steeds een inspiratie bron is voor kunstenaars om nieuwe spellen te ontwerpen.
Ook Nederlandse kunstenaars zijn nog steeds actief in het ontwerpen van nieuwe schaakfiguren.
De Nederlandse kunstenaar die tot nu toe de meeste nieuwe spellen heeft ontworpen is Gert Jan Slotboom. Hij heeft tot nu toe 5 totaal nieuwe spellen ontworpen en gemaakt. Al zijn nieuwe spellen kun je zien in ons boek “Het Schaakspel in Nederland “.We tonen hier twee van zijn spellen.

Het spel ‘Spike’
Afbeelding XIX.1 toont het spel tweede spel ‘Spike’ 2008. Het eerste exemplaar van dit unieke ontwerp bevindt zich inmiddels bij de Amerikaanse verzamelaarster Denise H. Wood (1998). De voeten zijn gemaakt van beukenhout en gekleurd met groene en auberginekleurige acrylverf en afgelakt. Het spel is gesigneerd onder de voet van de koning. De gouden tentakels zijn van messing. De hoogte van de koning bedraagt 10,8 cm.

Gert Jan Slotboom
Gert Jan Slotboom is in Wageningen geboren op 15 september 1957. Hij volgde een opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Utrecht 'Artibus'.. In 1987 verhuist Gert Jan Slotboom naar Sneek, waar hij een actief lid wordt van 'Beeldend Actief Sneek'.
Het werk van Slotboom is niet alleen imposant door zijn afmetingen maar ook door het opvallende kleurgebruik. Vaak wordt met een minimum aan kleuren een optimaal effect bereikt. Bruggen zijn altijd een belangrijk onderwerp geweest voor zijn schilderijen, maar in zijn huidige werk belicht hij vooral onderdelen van bruggen. Slotbooms meest recente werken zijn de kerkinterieurs. In zijn onderwerpkeuze laat Slotboom zich vaak leiden door herinneringen uit zijn jeugd, de indruk die hij


Afbeelding XIX.1: Het schaakspel ‘Spike’ van Gert Jan Slotboom


als kind heeft gehad bij de eerste aanblik van een brug of kerk. Vooral de sfeer speelt daarbij een belangrijke rol.
Gedurende de laatste twintig jaar heeft Gert Jan Slotboom geëxposeerd in binnen- en buitenland.
Zijn werk kan men zowel in publieke als in privé collecties terugvinden. Zoals: de universiteit van Utrecht, de uitgeverij Bruna, het centraal Museum in Utrecht, het Museum voor Hedendaagse Kunst in Utrecht, het Stedelijk Museum in Amsterdam en in het gemeentehuis van Sneek
Gert Jan Slotboom bezit een omvangrijke collectie schaakspellen. De collectie is hier te bewonderen. Gert Jan Slotboom is ook de ontwerper en maker van de volgende hier getoonde schaakspellen.
De foto’s zijn door de kunstenaar gemaakt en ons ter beschikking gesteld.

Het spel Paper Spike
Een prachtig ontworpen papieren schaakspel (afbeelding XIX.2). Het spel dateert uit 1995. De partijen van dit spel zijn uitgevoerd in wit en zwart papier. De hoogte van de koning meet 89 mm; de pion 82 mm. Van dit spel zijn er inmiddels drie versies: naast de zwart/witte, een wit/groene en een blauw/witte variant met de tekst ‘schaak’ in diverse talen.
Afbeelding XIX.2: De witte partij uit het spel ‘Paper Spike’ van Gert Jan Slotboom. Het spel dateert uit 1995. De hoogte van de koning bedraagt 89 mm.

Peter J. Visser
Heel apart zijn de schaakspellen van Peter Visser. De schaakfiguren van het spel zijn gedrukt
op bouwplaten van hoogglans karton Op de achterzijde van deze platen zijn de omtrekken van de schaakfiguren getekend. Nadat de figuren uit de platen zijn gesneden moeten deze in elkaar worden gelijmd. Daarna moet je de figuren zwaarder maken met een knikker. Het bord met de velden en de opbergdoos moet je ook zelf bouwen .Als je netjes bouwt heb je een heel mooi modern spel.( afbeelding XIX.3 )

Dit bouwplaten schaakspel was indertijd te koop via de museumwinkel van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Er zijn verschillende typen spellen.
Nadere informatie over dit spel is te vinden bij Peter Visser.


Afbeelding XIX.3:Schaakfiguren uit een bouwplaat van Visser .Van links naar rechts : een pion, de koningin, de koning ,de loper, het paard en de toren.
 

Commentaren